IFF Bratislava 2013, skvelé filmy, veľa pukancov a RESET button

14. novembra 2013 / Bulvár

Pred dvomi dňami sa zatvorili brány Medzinárodného filmového festivalu v Bratislave,  alebo ak chcete IFF Bratislava 2013, ktorý v piatich kinách priniesol prehliadku toho lepšieho čo svetová kinematografia ponúka.

Vyhnem sa hodnoteniu filmov, ktoré boli na IFF Bratislava 2013 k videniu a spomeniem len pár festivalových a nefestivalových postrehov kvôli, ktom článok píšem.

resizedimage459230-IFFBlogo2

Nenavštevujem multiplexy pre ponuku filmov, ktorú tam je možné nájsť a preto som si určite odvykol od pukancovej kultúry. Moja chyba. V klubíkovom kine nenájdete mastného brigádnika s ponukou kilového balenia pukancov a litrovej koly. Ich chyba.

Kultúrou hladný divák

Sedieť však hodinu a pol na sedačke s priestorom pre nohy ako v treťej triede  u Ryanair s premisou kultúrneho zážitku a za chrbtom chytiť píčusa, ktorý týždeň nejedol a práve počas filmového predstavenia sa potrebuje posilniť keksíkmi, lupienkami v šuchotavom igelite pretože by inak určite zomrel? hmm, tolerancia ?

Na IFF Bratislava sa odvysielalo množstvo výnimočných filmov ale spomeniem jediný, ktorý si po pozretí budete ešte dlho pamatať. The Act of Killing alebo ak chcete Akt zabitia. 159 minutový Director’s cut dokumentu o genocíde v Indonézii kde v roku 1965 prebrala vládu armáda a za pomoci podsvetia zabila viac než milión údajných komunistov či etnických Číňanov. Výnimočnosť a surovosť dokumentu spočíva najma vo vystupovani priamch aktérov zabíjania a spôsobu ako vrahovia po rokoch s neskutočnou radosťou popisujúci spôsoby ako zabiť človeka bez toho aby ste si zasvinili balkón. Ak nieste necitlivé hovado alebo ignorant  forma dokumentu, obsah, či spovede vrahov vám napriek tomu, že v dokumente nieje takmer žiadna kvapka krvi a už máte za sebou veľa US filmov spôsobujú zaručené stavy nevolnosti, bezmocnosti a zúfalstva stupňujúce sa každou minutou. A to ste sa báli, že zaspíte v polovičke filmu.

.. Reset

Napriek rokom vývoja si človek pokiaľ má možnosť stále vyberá najsadistickejšie spôsoby ako ukončovať život dakomu inému, samozrejme za doprovodu predchádzajúceho násilia na duši či tele. Ako však uviedli vrahovia z dokumentu, postačuje ak si sami pred sebou nájdete ospravedlnenie a dokážete vykonať hocičo….

Po skončení filmu by ste spravili jediné, RESET button….


Menu